provlima tis kartas grafiko i apla xalase i othoni h ta ixeia tou ipologisti laptop?

Πρόβλημα της οθόνης, των ηχείων ή της κάρτας γραφικών;

Οι ενδείξεις πως η VGA (Video Graphics Adapter) σας έχει πρόβλημα αρχίζουν κάπως έτσι:

 • Εμφανίζονται οριζόντιες γραμμές στην οθόνη του laptop
 • Η οθόνη του υπολογιστή σας δεν ανοίγει καθόλου
 • Το ηχείο κάνει ένα υπόκωφο βουητό και αυτός είναι ο μόνος ήχος που ακούγεται
 • Ή στην έσχατη περίπτωση το ίδιο το laptop δεν ανοίγει καθόλου.

 

Και φυσικά εκείνη είναι η στιγμή που κάνετε επανεκκίνηση. Αλλά ακόμη και μετά από απανωτά restart η κατάσταση μένει ίδια εάν δεν χειροτερεύει. Ακόμη μια φορά έχουμε την λύση στο πρόβλημα σας. Αλλιώς δεν θα λεγόμασταν μάγοι. Το πρώτο βήμα γίνεται άμεσα. Έτσι όπως κάθεστε, κατεβάστε τα χέρια, και απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή πριν τον σπάσετε από τα νεύρα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί ούτε εμείς δεν θα μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε! Μόλις ηρεμήσετε, επιστρέψτε στον τόπο του εγκλήματος και προσπαθήστε να σιγουρευτείται ότι το πρόβλημα είναι στην VGA. Γιατί, ακόμη και εάν οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στη VGA σας, η τελική και ορθή διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με την μεταφορά του υπολογιστή σας στο εργαστήριο μας. Εκεί μπορούμε και μετράμε την τάση όλου του κυκλώματος της κάρτας γραφικών και έπειτα προχωρούμε σε συμπέρασμα για το που μέσα στο κύκλωμα βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς και προσφέρουμε την βέλτιστη συμβουλή για το επόμενό βήμα σας.

Ωστόσο, μπορείτε νωρίτερα να κάνετε μια σειρά από άλλα test για να σιγουρευτείτε ότι το πρόβλημα είναι όντως στην κάρτα γραφικών σας.

Αρχικά μπορείτε να ελέγξεται την οθόνη του laptop. Εάν το πρόβλημα προέρχεται από την οθόνη, εύκολα το διαπιστώνετε εάν συνδέσετε τον υπολογιστή σας με μια εξωτερική οθόνη. Αν και σε αυτή τη συσκευή παρουσιάζονται γραμμές ή κακή εικόνα, τότε το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Στη συνέχεια μπορείτε να τσεκάρετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον inverter του laptop σας ή στην καλωδιοταινία του monitor.

 

Τα κυριότερα λοιπόν συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσει ο υπολογιστής σας εάν η VGA έχει βλάβη είναι τα εξής:

 • Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η οθόνη εμφανίζει «νερά» ακόμη και όταν συνδέεται σε άλλη οθόνη, διαφορετική από αυτή του laptop
 • Όταν γίνεται εκκίνηση του υπολογιστή τα logo (π.χ. Toshiba, Dell, Acer, IBM, Sony Vaio, HP,Apple, κτλ) και τα γραφικά τους δεν φαίνονται καλά.
 • Κατά τη έναρξη του υπολογιστή ακούγονται 2 σύντομοι ήχοι και ένας συνεχόμενος (beep)
 • Όταν ενώ έχουμε ανοίξει τον υπολογιστή και ενώ το ανεμιστηράκι και ο σκληρός δίσκος λειτουργούν κανονικά, η οθόνη παραμένει ανενεργή
 • Ή τέλος όταν η οθόνη λειτουργεί μόνο σε VGA λειτουργία και η ανάλυση δεν μπορεί να ανέβει (ή εάν ανέβει κατεβαίνει ξανά σε VGA λειτουργία)

 

Γιατί όμως παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα προβλήματα στις κάρτες γραφικών;

Γιατί η χρήση του μολύβδου έχει ρητά απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο μόλυβδος είναι ένα υλικό πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες σαν και αυτές που αναπτύσσονται συχνά στο εσωτερικό των υπολογιστών έπειτα από αρκετή ώρα χρήσης. Με έρευνες λοιπόν που διενεργήσαμε στα εργαστήρια μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι νέες συγκολλήσεις (τα γνωστά μας solderings) οι οποίες δεν περιέχουν πλέον μόλυβδο δεν είναι τόσο ανθεκτικές σε αντίστοιχες θερμοκρασίες. Έτσι, η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι η πρώτη που πλήττεται με αποτέλεσμα να ξεκολλάει από τη θέση της και να δημιουργεί δυσλειτουργίες.

 

Πως μπορούμε να επισκευάσουμε την κάρτα γραφικών σε φορητό υπολογιστή;

Η επισκευή της κάρτας γραφικών είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και περιλαμβάνει πολλές συνεχόμενες δοκιμές αποκατάστασης. Ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας μιας αποκολλώμενης VGA ανέρχεται στο 80%.

Η εταιρία μας, PCMages.gr, με τεχνικούς με πολύχρονη εμπειρία πάνω στην επισκευή VGA (και κυρίως σε VGA HPdv6000 και dv9000), δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να επιτευχθεί η επισκευή της άμεσα και κυρίως ανώδυνα για τον υπολογιστή.

Και λέμε ανώδυνα γιατί η διαδικασία για την επισκευή μιας κάρτας γραφικών απαιτεί την πλήρη αποσύνθεση όλων των μερών του laptop εώς και την μητρική πλακέτα (mother board). Στο στάδιο εκείνο οι τεχνικοί μας επεμβαίνουν με τα κατάλληλα εργαλεία στο κύκλωμα της κάρτας γραφικών. Σύνηθες είναι, μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία αποκατάστασης, να αναβαθμίζεται και το σύστημα BIOS καθώς ταυτόχρονα καθαρίζεται και το σύστημα ψύξης προς αποφυγή επενάληψης υπερθέρμανσης.

Young technician working on broken computer in his office

Ωστόσο, για να μπορέσει να επισκευαστεί μια κάρτα γραφικών σε φορητό υπολογιστή δεν πρέπει να έχει γίνει καμία προγενέστερη ερασιτεχνική ή αμφίβολη παρέμβαση στο σύστημα. Γιατί αυτό αμέσως δημιουργεί πολλά προβλήματα και μειώνει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της διαδικασίας. Έτσι, με γνώμονα την καλύτερη εξηπυρέτηση των πελατών μας, στην PCMages.gr δίνουμε τελικές και μόνιμες λύσεις τις οποίες μάλιστα πιστοποιούμε με γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας.

Και πάλι όμως το ποσοστό επιτυχίας δεν αγγίζει το 100%.  Κάποιες επισκευές δεν είναι εφικτές καθώς η ζημιά που έχει προκληθεί ενδέχεται να μην είναι αναστρέψιμη. Και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει η πιθανότητα η επέμβαση αυτή να χειροτερέψει την γενική κατάσταση ολόκληρου του laptop, πιθανότητα που κυμαίνεται περί του 5%. Αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνεται τόσο εσείς ως ιδιοκτήτης, όσο και εμείς ως επισκευάστρια εταιρία, καθώς προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε ένα υλικό το οποίο πιθανώς να μην επιδέχεται επιδιόρθωση από κατασκευής του. Ωστόσο, εάν καταφέρουμε να επισκευάσουμε τελικά την κάρτα γραφικών, αυτή η επισκευή κοστίζει λιγότερο από το 50% του κόστους αντικατάστασης της μητρικής πλακέτας του υπολογιστή.

 

Τι κάνουμε εμείς για εσάς με απλά λόγια; Παραλαμβάνουμε το laptop σας και πραγματοποιούμε τις εξής ενέργειες:

 • Αποσυναρμολόγηση του υπολογιστή και εντοπισμός του προβλήματος
 • Έλεγχος ποιότητας των βυσμάτων (ακροδεκτών) του κεντρικού ολοκληρωμένου κυκλώματος τηςVGA
 • Επιδιόρθωση με τεχνικές επανακόλλησης των ακροδεκτών
 • Δοκιμή του υπολογιστή για 3 μέρες μετά την επιδιόρθωση, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πριν την παράδοση στον πελάτη μαζί με την εγγύηση της επισκευής.

 

O υπολογιστής χαλάει ξανά. Και τώρα τι;

 Όπως προαναφέραμε, το ποσοστό επιτυχίας αποκατάστασης της κάρτας γραφικών ανέρχεται στο 80%. Δηλαδή 8 στους 10 υπολογιστές επισκευάζονται πλήρως. Η PCMages.gr, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, παρέχει και εγγύηση καλής λειτουργίας του laptop σας για 90 ημέρες μετά την επισκευή.

Αυτή την εγγύηση την παρέχουμε σαν εταιρία γιατί παρά τα ενδελεχή test που κάνουμε και την συνεχή λειτουργία του υπολογιστή για 3 ημέρες μετά την επισκευή πολλές φορές ο «ασθενής υποτροπιάζει». Ωστόσο είμαστε εδώ και στα καλά και στα άσχημα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εμπιστοσύνη σας. Φυσικά, όταν το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο περάσει, μπορούμε με μεγαλύτερη σιγουριά να πούμε ότι η «εγχείρηση» πέτυχε.

Data recovery

Στην περίπτωση τώρα που ο υπολογιστής σας όντως πρέπει να επιστρέψει σε εμάς μέσα σε αυτό το κρίσιμο τρίμηνο (ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 10% περίπου των laptop που επισκευάζουμε), σας παρέχουμε τις ακόλουθες εναλλακτικές:

 • Συμψηφίζουμε το κόστος της επισκευής και αντικαθιστούμε ολόκληρη την μητρική κάρτα του υπολογιστή με μικρή δική σας οικονομική επιβάρυνση
 • Επιπρόσθετη προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης της VGA
 • Στην περίπτωση όπου το κόστος αντικατάστασης της μητρικής πλακέτας είναι πολύ υψηλό, αγοράζουμε το laptop σας για ανακύκλωση

 

Το 10% ως ποσοστό επιστροφής είναι κάτι λογικό, μιας και οι ζημιές του υπολογιστή δεν είναι συνήθως τόσο επιδερμικές όσο φαίνονται.

 

Γιατί ο υπολογιστής φτάνει στο σημείο να επιστραφεί;

Για διάφορους λόγους, όπως:

 • Υπερβολική και αλόγιστη χρήση τόσο της κάρτας γραφικών όσο και του επεξεργαστή
 • Η σκόνη του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο βρίσκεται το laptop
 • Κακός εξαερισμός του υπολογιστή
 • Η βάση της κάρτας γραφικών είναι τόσο κατεστραμμένη που ακόμη και οι προσπάθειες επισκευής δεν επιφέρουν αποτελέσματα.

 

Και τώρα στο ζουμί. Αν αναρωτιέστε ποιοι υπολογιστές είναι αυτοί που συνηθέστερα παρουσιάζουν πρόβλημα με την κάρτα γραφικών τους είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τα φώτα μας. Οι πιο συχνοί πελάτες μας λοιπόν (με προβλήματα την κάρτα γραφικών, στο chip γραφικών ATI ή NVIDIA) είναι οι ακόλουθοι:

 • Toshiba Quosmio
 • Asus A6R, Asus A6J
 • Packard Bell Easynote
 • Acer Aspire 1700, Acer Aspire 1800, Acer Aspire 5000
 • HP Pavilion DV9000, HP DV9500, HP DV6000, HP DV6500 και γενικότερα όλα τα laptop των σειρών μοντέλων HP DV 9000 , HP 6000, HP 8000, HP 2000, HP 3000. Τα μοντέλα HP DV είναι τα συνηθέστερα.
 • Sony Vaio A, Sony Vaio FS, Sony Vaio FZ
 • Fujitsu Siemens Amilo M3438G, Pi, Pa, Xi
 • Compaq V3000, Compaq V6000

 

Συχνές ερωτήσεις

Κατάστημα πληροφορικής είδε τον υπολογιστή μου και γνωμάτευσε ότι χρειάζεται αλλαγή της μητρικής πλακέτας. Αληθεύει;

Αληθεύει μόνο σε ποσοστό περίπου 20% καθώς εξειδικευμένοι τεχνικοί μπορούν να αντικαταστήσουν επιτυχώς σε ποσοστό 80% τα προβλήματα που δημιουργούνται στις VGA. Ακόμη, τα περισσότερα καταστήματα δεν διαθέτουν εξειδικευμένους τεχνικούς οι οποίοι να μπορούν με σιγουριά να αποφανθούν για την κατάσταση του laptop. Στην πλειοψηφία λοιπόν των περιπτώσεων οι υπολογιστές, με την κατάλληλη γνώση και προσοχή, επισκευάζονται.

 

Βρήκα τεχνικό που μου ζητάει το 30% της τιμής που ζητάτε εσείς και μάλιστα για επισκευή της μητρικής πλακέτας. Γιατί να μην τον προτιμήσω;

Πολλοί τεχνικοί και διάφορα εργαστήρια θεωρούν πως έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα απαραίτητα εργαλεία για την επισκευή μιας μητρικής πλακέτας. Παρ’ όλα αυτά, τις περισσότερες φορές οι προσπάθειές τους αποτυγχάνουν ή οι λύσεις τους είναι μόνο προσωρινές και επιφανειακές. Η PCMages.gr είναι η εταιρία που δίνει και εγγύηση επισκευής σε κάθε πελάτη.

 

Οι αντιπροσωπείες μου ζητούν από 400 έως και 600 ευρώ για την επισκευή μιας κάρτας γραφικών ή μιας μητρικής πλακέτας. Γιατί είναι τόσο ακριβή η τιμή;

Η τιμή είναι τόσο μεγάλη διότι οι αντιπροσωπείες δεν επισκευάζουν την μητρική σας πλακέτα ή την κάρτα γραφικών σας αλλά απλώς την αντικαθιστούν με μια καινούρια. Και αυτό γιατί, όπως προείπαμε, η επισκευή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι μεγάλες εταιρίες θεωρούν ότι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια του χρόνου για να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Πολλές φορές ακόμη δεν έχουν και την τεχνογνωσία ή το κατάλληλο προσωπικό για αυτή τη δουλειά. Έτσι καταλήγουν σε άμεση αντικατάσταση των VGA.

 

Σε περίπτωση που φέρω το laptop μου για διάγνωση στην εταιρία σας αλλά τελικά αποφασίσω να μην επισκευάσω τον υπολογιστή μου, έχω κάποια χρέωση;

Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης χρεώνεται μόνο για την διαδικασία διάγνωσης του προβλήματος, η οποία γίνεται με προσοχή και συνέπεια από το τεχνικό μας τμήμα, αν και εφόσον η επισκευή του υπολογιστή θεωρηθεί εφικτή. Ωστόσο, στην περίπτωση που η κατασκευή διαγνωσθεί από το τεχνικό μας τμήμα ανέφικτη, τότε δε επιφέρεται καμία χρέωση στον πελάτη και μπορεί να πάρει τον υπολογιστή του σε διάρκεια 2 εργάσιμων ημερών.

 

Ποιος είναι περίπου ο χρόνος επισκευής της κάρτας γραφικών μου;

Ο χρόνος επισκευής διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και από περίπτωση σε περίπτωση. Ο υπολογιστής μπορεί να παραμείνει στο εργαστήριο μας από 1 έως και 2 εβδομάδες. Σε περίπτωση όμως που η επισκευή χρήζει παραγγελίας ανταλλακτικών, τότε ο χρόνος επισκευής επιβαρύνεται με την αναμονή των απαραίτητων ανταλλακτικών. Η εταιρία μας δεν αναφέρεται στον χρόνο παράδοσης, εγγυάται όμως την ποιότητα της τελικής δουλειάς.

HDD as a background

 

 

 

 

 

Εάν η κατασκευή αργεί θα πρέπει να καλέσω την εταιρία σας για να δω την εξέλιξη της κατάστασης του υπολογιστή μου;

Όχι, η εταιρία μας επικοινωνεί μαζί σας άμεσα μόλις υπάρξει κάτι νεότερο ή κάτι σημαντικό. Ωστόσο, για όσους ενδιαφέρονται για επισκευή της κάρτας γραφικών τους σε έναν ορισμένο χρόνο, μπορεί αυτό να τονιστεί κατά την παράδοση του υπολογιστή για επισκευή και το τεχνικό μας τμήμα να προσπαθήσει να αποπερατώσει την διαδικασία μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο. Από εκεί και πέρα το laptop επιστρέφεται μέσα στο δοσμένο χρονικό περιθώριο είτε έχει επισκευαστεί, είτε όχι.

 

Πόσο κοστίζει να επιδιορθώσω την VGA μου;

Το reflow κοστίζει 70 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης αντικατάστασης της μητρικής πλακέτας, το κόστος αυξάνεται όσο είναι το κόστος του ανταλλακτικού. Το εξειδικευμένο μας προσωπικό σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύει εάν αξίζει μια τέτοια επιδιόρθωση ή όχι.

Τέλος, σας προτρέπουμε να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες συσκευασίας και αποστολής του φορητού υπολογιστή σας πριν μας τον αποστείλετε, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο επιπλέον πρόβλημα κατά την μεταφορά προς το τεχνικό μας τμήμα.